miercuri, 15 mai 2019

Poti afla multe despre starea ta de sanatate din lucruri marunte


Urina este o componenta principala a procesului de eliminare a organismului.Culoarea galbena a urinei este data de un pigment denumit urocrom, iar in aceea ce priveste variatiile de culoare acestea sunt de la un galben pal pana la chhlimbar, data de concentratia urinei.Culoarea anormala a urinei poate fi tulbure, intunecata sau colorata precum sangele.

Factorii ce influenteaza culoarea urinei variaza de la un individ la altul si sunt reprezentati de pigmenti si alte substante eliminate din alimente si medicamente.Ca exemplu de aliment ce poate influenta culoarea urinei poate fi zmeura, iar prin consumul ei poate determina un ton de culoare care poate fi vizibil in urina, cum ar fi rosu de zmeura.

De altfel, o culoare anormala a urinei poate indica o afectiune care trebuie tratata, si in acest sens, urina rosie pana la bruna poate fi un semn al unei tulburari hepatica, spre exemplu hepatita virala acuta sau ciroza.

Un alt factor care poate influenta culoarea urinei este aportul de lichide, cu cat consumam mai multa apa, cu atat urina va fi mai clara.

Principalul semn al unei urini de culoare a chihlimbarului este determinat de deshidratare severa.Culoarea urinei poate transforma culorile urinei spre rosu, albastru, verde, maro inchis si alb laptos.Tocmai de aceea exista din ce in ce mai multe mituri despre culoarea urinei si sanatate. Iata ce spune culoarea urinei despre sanatatea ta:

-        Urina rosie, roz sau usor maronie poate fi determinata de afectiuni cum sunt infectiile de tract urinar, prostata marita, tumori canceroase sau necanceroase, chisturi renale, consumul unor anumite alimente cum ar fi sfecla, mure sau rubarba, precum si administrarea unor medicamente, cum ar fi rifampicina.
-        Urina portocalie poate fi determinata de deshidratare, folosirea unor laxative sau a unor medicamente cum ar fi rifampicina si warfarina.

-        Urina albastra sau verde este cauzata de anumiti coloranti artificiale, de anumite medicamente sau de afectiuni medicale, spre exemplu hipercalcemia familiala benigna.Urina verde poate indica o infectie a tractului urinar, dar in putine cazuri.

-        O culoare inchisa, usor maronie poate fi cauzata de exercitii extreme, un consum in cantitati mari de fasole, anumite medicamente sau afectiuni medicale, precum afectiunile hepatice si cele renale.
-        Urina tulbure sau laptoasa este datorata unui rezultat al infectiilor tractului urinar si al pietrelor la rinichi.

In situatia in care urina pare mai intunecata decat cea normala, deshidratarea este cauza principala, datorita concentratie din compusii urinari.

Doctor Mit Bogdan Ivanescu ne spune care sunt factorii de aparitie ai unei culori anormale ale urinei:
-        Consumul unor anumite alimente cum ar fi fructe, sfecla sau rubarba
-        Anumite medicamente, precum rifampicina sau warfarina
-        Infectii recurente ale tractului urinar
-        Istoric familial de boala renala sau de calculi renali
-        Tumori ale vezicii urinare sau ale rinichiului

Puteti afla mai multe despre subiect din urmatorul videoclip:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu